Catálogo de Proyectos de Investigación SIIP

Base de datos de Proyectos de Investigación de la Universidad Nacional de Cuyo

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Unidad académica Ciencias Agrarias

EVALUACIÓN DE LA AGRESIVIDAD DE FILOXERA EN DIFERENTES CONDICIONES DE CULTIVO Y DE LA EXPRESIÓN DE GENES INVOLUCRADOS EN LA BIOSÍNTESIS DE ANTOCIANAS Y TRANSRESVERATROL EN VID

Aggressiveness phylloxera evaluation in different culture conditions and expression of genes involved in the biosynthesis of anthocyanins and transreveratrol on vine

Código 06/A643 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

La filoxera, Daktulosphaira vitifoliae Fitch., es una de las plagas más importantes de la vid provocada por un áfido que afecta muchas especies del género Vitis. El daño provocado lleva al decaimiento general de la planta conduciéndola en muchas ocasiones a la muerte. En Argentina menos del 10 % de los viñedos están implantados sobre portainjertos resistentes, quedando el restante 90 % susceptible de ser infectados. Los factores abióticos que favorecen el incremento rápido de las poblaciones de filoxera, probablemente sean los suelos arcillosos, el estrés hídrico y la deficiente fertilización. Por otra parte, el trans-resveratrol es un compuesto fenólico no flavonoide producido por un limitado número de especies vegetales, incluyendo subespecies del género Vitis y otras, que se acumula en respuesta a estreses bióticos y abióticos (ataque de patógenos o herbívoros, la exposición a radiación UVB, UVC y los diferentes elicitores como ácido metil jasmónico: MJ y ácido salicílico). A pesar de que se han realizado numerosos estudios de acumulación, metabolismo y propiedades biológicas del resveratrol, poco se conoce acerca de la regulación transcripcional de su ruta biosintética. En este proyecto se propone evaluar en Malbec: la agresividad de los genotipos de plaga mediante ensayos de tablas de vida; la agresividad de aquellos más frecuentes, en las variedades y portainjertos más usados en Argentina; la incidencia de la plaga sobre vid bajo la modalidad de riego superficial y por goteo, en suelos arenosos y suelos arcillosos; y el efecto de la aplicación exógena de MJ sobre los niveles de expresión génica de enzimas que intervienen en la biosíntesis de trans-resveratrol y antocianinas en bayas de vid. Al finalizar este proyecto se espera contar con los conocimientos necesarios con respecto a la agresividad de la filoxera frente a Malbec y los distintos portainjertos, modalidad de riego y textura de suelo. Ello posibilitará el empleo de nuevas estrategias de manejo de la plaga que se adapten a las diferentes condiciones en futuros escenarios. El conocimiento del mecanismo de regulación de la transcripción de los gen/es que codifican para la enzima STS y enzimas involucradas en la síntesis de antocianas, permitirá explorar los efectos del ambiente y de las prácticas vitícolas en la actividad transcripcional del metabolismo del resveratrol y antocianas, con la consiguiente posibilidad de manipular a nivel de campo, sus concentración finales.

Palabra claves: /filoxera, expresion de genes, resveratrol

Phylloxera , Daktulosphaira vitifoliae Fitch. is one of the most important pests of the vine caused by an aphid that affects many species of the genus Vitis. The damage provokes a general decay often leading to plant death. In Argentina less than 10% of the vineyards are planted on resistant rootstocks, leaving the remaining 90 % likely to be infected. Abiotic factors favoring rapid increase in phylloxera populations are probably clay soils, water stress and poor fertilization. On the other hand, trans-resveratrol is a phenolic not flavonoid compound produced by a limited number of plant species, including subspecies of the genus Vitis and others, which accumulates in response to biotic and abiotic stresses (pathogen or herbivores attack, exposure to UVB, UVC and different elicitors as methyl jasmonic acid: MJ and salicylic acid ). Although, numerous accumulation studies, metabolism and biological properties of resveratrol have been made, little is known about transcriptional regulation of the biosynthetic pathway. This project aims to assess in Malbec plants: the aggressiveness of genotypes pest through trials life tables; the aggressiveness of most frequent genotype in the varieties and rootstocks most used in Argentina; the incidence of the pest in plants watered by surface irrigation and drip irrigation and cultured in sandy and clay soils; and the effect of MJ on the gene expression of enzymes involved in the biosynthesis of trans-resveratrol and anthocyanins. At the end of the project, is expected to know the level of phylloxera aggression in Malbec and different rootstocks, and the level of phylloxera aggression according to the irrigation system and soil texture. This will allow the use of new strategies for pest management that will lead to different conditions adaptation in future scenarios. Knowledge the regulation mechanism of gene transcription that code for STS and enzymes involved in the synthesis of anthocyanins, will allow to explore the effects of environment and viticultural practices in transcriptional activity of the of the resveratrol and anthocyanins metabolism, with the consequent possibility of manipulating at field level , their final concentration.

Keywords: /phylloxera, /genes expression, /resveratrol

Integrantes

Martinez, Liliana Estela (Director)

Zorrilla, Claudia Roxana (Becario - Tesista)

Martinez, Viviana Mirta (Alumno)

Pelegrina, Victor Lionel (Alumno)

González, Daniel Adrián (Alumno)

Benavides, Cristian Eduardo (Codirector)

Ciccarelli, Graciela Iris (Becario - Tesista)

Martín, Pablo César (Alumno)

Influencia de la inoculación con Pseudomonas fluorescens Rt6M10 en tomate para industria cultivado a campo como herramienta para aumentar la producción

Influence of inoculation with Pseudomonas fluorescens Rt6M10 in industry-tomato cultivated field as a tool to increase production"

Código 06/A629 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

El tomate es la hortaliza más cultivada en todo el mundo y la de mayor valor económico. Mendoza es la principal provincia productora de tomate para la industria. El clima árido de la región de Cuyo, con un promedio anual de precipitación de 190 mm de lluvias estacionales, hace que el riego sea indispensable. En la agricultura intensiva, la aplicación de fertilizantes es necesaria para evitar carencias que conlleven a una disminución del vigor o incidencias negativas sobre la producción. Sin embargo, el uso indiscriminado tiene impactos negativos sobre los recursos naturales y el medio ambiente. Un gran porcentaje del territorio irrigado presenta problemas salinización y ascenso freático. En éstos el aprovechamiento de nutrientes, especialmente P es muy bajo debido a que no está disponible para la planta por presentar elevado pH. En los últimos años se impulsa la agricultura sostenible, tratando de utilizar nuevas prácticas agrícolas menos agresivas del ecosistema y que sean capaces de alimentar a la creciente población mundial.Por otro lado, existe un grupo de rizobacterias benéficas que promueven el desarrollo del vegetal (PGPR). El estudio de estas bacterias posibilita desarrollar bio-inoculantes que incrementan la concentración de bacterias en la rizósfera, aumentando de este modo la probabilidad de obtener un efecto benéfico sobre el cultivo lo cual se manifestaría en mayores rindes. Las PGPR presentan mecanismos que en algunos casos son aditivos: solubilizan fosfatos, producen hormonas o fijan nitrógeno), afectando directamente el metabolismo de la planta, mejorando el desarrollo radical, incrementando la incorporación de agua y minerales, la producción y en muchos casos la calidad de los cultivos. Además, incrementan la tolerancia frente a estrés, donde el ácido abscísico estaría involucrado en la respuesta.Debido al auge del empleo de estas bacterias como biofertilizantes se inoculara Pseudomonas fluorescens Rt6M10 a plantines de tomate para industria, y se evaluará la interacción con la planta y el efecto de la misma sobre la producción. Con el propósito de reducir el impacto ambiental se propone evaluar la respuesta en plantines con diferentes suelos con baja disponibilidad de P, de N, y con salinidad. Se trasplantarán a diferentes parcelas y se evaluarán diferentes parámetros morfológicos, bioquímicos y fisiológicos. Se pretende minimizar el uso de fertilizantes favoreciendo las prácticas que se realizan en la horticultura regional.

Palabra claves: TOMATE, PSEUDOMONAS, PGPR

Tomato is one of the most widely grown vegetables in the world and it has greatest economic value. Mendoza is the main province producing of tomato for industry. Arid climate in Cuyo region, with an average annual rainfall of 190 mm rainfall makes irrigation is indispensable. In intensive agriculture, fertilizer application is necessary to avoid deficiencies that lead to a yield reduction or negative impact on yield. However, indiscriminate use has produced negative impacts on natural resources and on the environment. A large percentage of irrigated land presents problems with salt and drought. In these the use of nutrients, especially P is very low because it is not available to the plant due this to present high pH. In recent years, sustainable agriculture uses less aggressive tools with ecosystem and are able to feed the growing world population.On the other hand, exist a group of rhizobacteria that promoting growth regulation (PGPR). The study of these bacteria, permit us develop bio-inoculants to increase the concentration of bacteria in the rhizosphere, thereby increasing the probability of obtaining a beneficial effect on the crop which would manifest itself in higher yields. PGPR have mechanisms in some cases additives solubilize phosphates, produce hormones or fix nitrogen), directly affecting the plant metabolism, enhancing root development, increasing the incorporation of water and minerals, production and in many cases the quality of crops. Furthermore, they increased tolerance to stress, abscisic acid where would be involved in the response.With the rise of employment of these bacteria as biofertilizers Pseudomonas fluorescens Rt6M10 to inoculate tomato seedlings for industry, and it will be evaluated with the plant interaction and the effect thereof on production. In order to reduce the environmental impact intends to evaluate the response in seedlings with different soils with low availability of P, N, and salinity. They will be transplanted to different plots and different morphological, biochemical and physiological parameters will be evaluated. It is to minimize the use of fertilizers favoring practices that take place in the regional horticulture.

Keywords: TOMATO, PSEUDOMONAS, PGPR

Integrantes

Cohen, Ana Carmen (Director)

Aramayo, Cristian Fabián (Becario - Tesista)

Grinberg, Mariela Stella (Alumno)

Garcia EspiÑo, Mora Constanza (Codirector)

Campregher, Gerardo Martín (Becario)

Caputo, Marcelo Alejandro (Alumno)

Salicáceas bajo riego en Cuyo: Identificación, Comportamiento y Manejo cultural

Salicaceae under irrigation in Cuyo: Identification, Behavior an Cultural Management

Código 06/A626 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

Este proyecto es continuidad de uno anterior que con igual denominación fue presentado a SECyT aprobado y ejecutado en el período 2013-2015.El objetivo general del mismo es estudiar aspectos relacionados con el comportamiento, la identificación y el manejo cultural de las salicáceas bajo condiciones de riego.Para ello se continuará la introducción y evaluación del comportamiento de nuevos clones y especies mediante la instalación de nuevas parcelas demostrativas de Salicáceas y el seguimiento de las ya existentes.Con respecto a la identificación se continuará con las observaciones fenológicas y morfológicas en las parcelas de vivero UPOV plantadas y se instalarán nuevas con el objeto de aumentar la información en esta temática.Con respecto al manejo cultural se pretende evaluar alternativas de modelos silvopastoriles en forestaciones de Populus ssp en zonas bajo riego de Mendoza. De este objetivo principal derivan tres objetivos específicos importantes: 1) Evaluar la respuesta de las forestaciones de Populus a los distintas alternativas de modelos silvopastoriles; 2) Evaluar la respuesta de las pasturas bajo la influencia del bosque y 3) Estimar la producción de carne en forma indirecta en base a la cantidad y calidad del forraje producido.Con los clones, labores culturales, sistemas de riego, sitios, etc., más adecuados se continuará elaborando alternativas de modelos tecnológicos de manejo que produzcan un mayor incremento en la rentabilidad del cultivo, dichos modelos tecnológicos serán transferidos rápidamente a los sectores oficial y privado a través de jornadas, talleres forestales y publicaciones.

Palabra claves: Salicáceas, Identificación, Sistemas silvopastoriles

This project is a continuation of a previous one with the same name that was presented to SECyT approved and implemented in 2013-2015 .The overall objective is to study the behavior aspects , identification and cultural management of the Salicaceae under irrigated conditions .This will continue the introduction and performance evaluation of new clones and species by installing new Salicáceas demonstration plots and monitoring existing ones. With respect to the identification will continue phenological and morphological observations on UPOV nursery plots planted and installed new in order to increase the information on this subject .With regard to cultural management is to evaluate alternative models of silvopastoral systems in afforestation of Populus ssp irrigated areas of Mendoza. The specific objectives are: 1 ) evaluate the response of Populus afforestation alternatives to silvopastoral models , 2) evaluate the response of pastures under the influence of forest and 3 ) Estimate the meat production indirectly based on the quantity and quality of forage produced .With clones, cultural practices, irrigation systems, sites, etc.., more suitable alternatives will continue to develop technology management models to produce a greater increase in the profitability of the crop, these technology models will be transferred quickly to the government and private sectors through conferences, workshops and publications forest.

Keywords: Salicaceae, Identification, Silvopastoral systems

Integrantes

Calderón, Alberto Daniel (Director)

Astudillo Rivero, Solange Paola (Investigador)

Fernandez, Miriam Liliana (Codirector)

Lucena, Claudia Beatriz (Prof técnico)

Ana Beatriz, Ana Beatriz (Alumno)

Díaz, Yamila Gisel (Alumno)

Suarez, Andrea Evangelina (Investigador)

Aubone, María Elena (Alumno)

Arcagni, Marina (Investigador)

Juncos, Romina (Investigador)

Ribeiro Guevara, Sergio (Colaborador)

EVALUACIÓN DE CALIDAD POR ANÁLISIS FISICO QUIMICO Y SENSORIAL DE CERVEZAS ARTESANALES.

QUALITY ASSESSMENT BY PHYSICO-CHEMICAL AND SENSORY ANALYSIS OF CRAFT BEERS.

Código 06/A635 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

El presente proyecto daría continuidad a los trabajos de investigación realizados en el marco de proyectos de investigación financiados y evaluados por SECTyP, correspondientes a las dos últimas convocatorias, donde desarrollamos formulaciones para la producción de cerveza de miel, realizamos controles fisicoquímicos de cervezas artesanales, evaluamos las cinéticas de fementación de distintas cepas de levaduras y comparamos el potencial aromático de cepas de B. bruxellensis durante la elaboración de cervezas tipo Ale. Gracias a los trabajos de extensión y capacitación de microemprendedores, hemos estrechado lazos con elaboradores artesanales y con la Cámara de Cerveceros Artesanales de Mendoza quienes estarían dispuestos e interesados en que trabajáramos en la temática, aportando equipamiento para ensayo de formulaciones, y participando en las capacitaciones y/o conformación del panel de cata específico.Se ha logrado vincular a la Asociación de Cerveceros Artesanales y Caseros del Paraguay (AcervaPy), por medio de su vicepresidenta, la Ing. Química Laura López, logrando el contacto para trabajar juntos en esta misma temática.Los objetivos principales son: Equipar un laboratorio de análisis fisicoquímicos de cervezas artesanales y comerciales que posea el instrumental básico para caracterizarlas y tipificarlas. Convocar, seleccionar y capacitar jueces entrenados en evaluación sensorial de cervezas.Se transferirán los avances del mismo, mediante dictado de cursos de capacitación teórico prácticos referidos a elaboración, control de calidad y cata de cerveza artesanal. La conformación y entrenamiento de Panel de cata referente a cerveza y el equipamiento de un laboratorio de análisis fisicoquímico, equipado para tipificación de cervezas y principalmente, para evaluación de calidad de las mismas, será de interés tanto para docencia del ámbito universitario como para apoyo y asesorías del ámbito productor privado.

Palabra claves: cerveza, análisis fisicoquímico, análisis sensorial

This project will give continuity the research works carried out in the context of projects funded and evaluated by SECTyP. In the other projects, we have developed formulations for honey beer production, were carried out craft beer physic-chemical controls, were evaluated fermentation kinetics of the different strains of yeast and were compared the aromatic potential of strains of B. bruxellensis during the preparation of Ale beers.Thanks to the extension and training works of micro-entrepreneurs, we have strengthened ties with artisanal processors and with the Chamber of Craft Brewers of Mendoza, who would be willing and interested to work in the field, with us, providing equipment for testing formulations, and engaging in the training and/or conformation of the specific tasting panel. Has successfully linked to the Association of Craft Brewers and Caretakers of Paraguay (AcervaPy), through its vice-president, Eng. Chemistry Laura López, making contact to work together on the same theme.The main objectives are: Kit up a physiochemical analysis laboratory of artisanal and commercial beers, which should have the basic equipment to characterize and classify them. Convene, select and train judges trained in sensory evaluation of beers.The progress thereof is transferred, through the issuance of theoretical and practical training courses related to preparation, quality control and tasting of artisanal beers.The formation and training Tasting Panel regarding beer and equipping a laboratory for physico-chemical analysis, in order to establish the beers and mainly assess the quality of them, will appeal to both teaching at the university level and for support and private consulting producer level.

Keywords: beer, physic-chemical analysis, sensory analysis

Integrantes

Giménez, Adriana (Director)

Pereyra, Mariana Ayelen (Integrante de entidad publica ó privada )

Palazzo, Lucia Romina (Alumno)

YáÑez, Lilibeth (Investigador)

Benedetto, Maria Andrea (Investigador)

Cusimano, Stella Maris (Codirector)

Yazlli, Julieta (Investigador Estudiante de Grado)

Staller, Ivan (Integrante de entidad publica ó privada )

Zapata, Maria Patricia (Investigador)

Brennan, María Ana (Integrante de entidad publica ó privada )

Conservación in situ del germoplasma silvestre de papa en el Parque Nacional Los Cardones

In situ conservation of potato wild relatives in Los Cardones National Park

Código A057 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

Las especies silvestres de papa representan un recurso vital para mejorar y sostener la productividad del tercer cultivo en importancia mundial. En el contexto del vertiginoso crecimiento de la población mundial y del cambio climático acelerado, la conservación in situ de las especies silvestres de papa ya no se considera una opción sino una necesidad urgente a nivel global. El noroeste argentino figura entre las regiones prioritarias para establecer reservas genéticas de especies silvestres de papa, cuya designación dentro de Áreas Protegidas ya existentes es ampliamente aceptada como el enfoque más eficiente. El objetivo general del proyecto es comenzar con el trabajo de campo que conduzca al establecimiento de una reserva genética en el Parque Nacional (PN) Los Cardones, sitio donde a partir de un viaje de prospección previo se identificaron in situ seis especies silvestres de papa (Solanum acaule Bitter, S. brevicaule Bitter, S. boliviense Dunal, S. microdontum Bitter, S. venturii Hawkes & Hjert y S. vernei Bitter & Wittm.) en distintas unidades fisonómicas de vegetación. En todas estas especies se han descripto caracteres de interés para el fitomejoramiento, cuatro forman parte del pedigree de cultivares modernos (S. acaule, S. brevicaule, S. microdontum y S. vernei), las seis han sido incorporadas al inventario de prioridad mundial de los parientes silvestres de los cultivos y dos de ellas (S. acaule y S. boliviense) son ancestros de especies cultivadas. Se generará una línea de base con datos de distribución, variabilidad morfológica, genética y citogenética de poblaciones silvestres de estas especies dentro del parque que permitirá su monitoreo a través del tiempo para asegurar su conservación a largo plazo y, a su vez, los resultados obtenidos serán una herramienta que podrá incorporarse a los planes de manejo y gestión del PN Los Cardones. El desarrollo del proyecto abarca actividades de divulgación para crear conciencia sobre la importancia de la biodiversidad en general y de las papas silvestres en particular y para mejorar la percepción pública de las Áreas Protegidas, garantizando la seguridad de estos sitios a largo plazo.

Palabra claves: Áreas protegidas, Parientes silvestres de los cultivos, Reserva genética

Wild potato species represent a vital resource to improve and sustain the productivity of the third most important crop worldwide. In the context of rapid growth of the world population and accelerated climate change, in situ conservation of wild potato species is no longer considered an option but an urgent priority. Northwestern Argentina is among the priority regions to establish genetic reserves of wild potato species whose designation within existing protected areas is widely accepted as the most efficient approach. The objective of the project is to start with the field work leading to the establishment of a genetic reserve at Los Cardones National Park (NP), place where six wild potato species have been identified (Solanum acaule Bitter, Bitter brevicaule Bitter, S. boliviense Dunal, S. microdontum Bitter, S. venturii Hawkes & Hjert. and S. vernei Bitter & Wittm.) in different physiognomic vegetation units. In all of these species, traits of interest for plant breeding have been described, four are part of the pedigree of modern cultivars (S. acaule, S. brevicaule, S. microdontum and S. vernei), six have been incorporated into the inventory of global priority of crop wild relatives and two of them (S. acaule and S. boliviense) are ancestors of cultivated species. A baseline with distribution, morphological, genetic and cytogenetic data of wild populations of these species would be generated. This information would allow monitoring wild potato germplasm over time to ensure their long-term conservation and, in turn, the generated results would be a tool that can be incorporated into management plans of Los Cardones NP. The development of the project includes outreach activities to raise awareness about the importance of biodiversity in general and wild potatoes in particular and to improve public perception of protected areas, ensuring long term security of these sites.

Keywords: Crop wild relatives, Genetic reserves, Protected areas

Integrantes

Marfil, Carlos Federico (Director)

Seno, Vanesa Nancy (Becario)

Berbel, Silvina Miriam (Becario - Tesista)

Ferro, Claudia María (Codirector)

Moreno Rey, Luis Santiago (Investigador)

Participación y dinámica de la metilación del ADN en la aclimatación de vides cv. Malbec a distintos ambientes

Role and dynamics of DNA methylation in the acclimation of grapevines cv. Malbec to different environments

Código A043 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

La plasticidad fenotípica es la capacidad de un genotipo de expresar fenotipos alternativos en diferentes condiciones ambientales. Dentro de los múltiples mecanismos moduladores para aclimatarse/adaptarse a los cambios del entorno, la epigenética permite modificar patrones de expresión génica sin que ocurran cambios en el genoma, pero que son heredables mitótica y/o meióticamente. Por lo tanto, clones provenientes de una misma planta madre, presentarán diferencias morfo-fisiológicas en base a su ambiente de cultivo. Los fenómenos epigenéticos son mediados por modificaciones reversibles tales como la metilación del ADN, modificaciones de las histonas, y por pequeños RNAs. Si bien existen numerosas evidencias sobre dichas variaciones epigenéticas y sus posibles causas, se han reportado pocos estudios en plantas cultivadas en su contexto productivo. El presente proyecto tiene por objetivo comprender la participación y la dinámica de la metilación del ADN como mecanismo epigenético en la aclimatación de las plantas de vid distintos ambientes, para poder establecer bases científicas que aporten al desarrollo de técnicas y estrategias de manejo del cultivo. Asimismo, dará sustento científico al concepto de "terroir", importante para la viticultura moderna. Nuestra hipótesis es que clones del cv. Malbec cultivados durante décadas en diferentes viñedos presentan patrones de metilación del ADN y fenotipos diferenciales y que estas modificaciones epigenéticas asociadas a cada viñedo se correlacionan con los fenotipos, son estables y se mantienen a lo largo de diferentes ciclos de cultivo. Para cumplir con estos objetivos trabajaremos con idénticos clones del cv. Malbec que han sido cultivados durante 17 años en dos lugares distintos: Gualtallary y Agrelo. Aquí esperamos encontrar modificaciones epigenéticas asociadas a cada ambiente de cultivo. Para evaluar el "efecto memoria" de las modificaciones encontradas, estacas de cada clon en cada una de las fincas fueron recolectadas e implantadas en una tercera finca en Lunlunta. Caracterizando este material durante dos temporadas esperamos describir patrones epigenéticos que se reprogramen ante el cambio de ambiente como así también otros que muestren estabilidad y finalmente asociar esta dinámica a cambios en la expresión génica y el fenotipo.

Palabra claves: EPIGENETICA, VID, METILACIÓN DE ADN

Phenotypic plasticity is the ability of a genotype to express alternative phenotypes in different environments. Within the multiple acclimation /adaptation mechanisms, epigenetic allows to modify the gene expression patterns without changes in the genome, but mitotic and / or meiotically heritable. Therefore, clones from the same parent plant, will present morpho-physiological differences based on their culture environment. Epigenetic phenomena are mediated by reversible modifications such as DNA methylation, histone modifications, and by small RNAs. Although there are evidence of such epigenetic changes and their possible causes, there are few studies on cultivated plants in a production context. This project aims to understand the role and dynamics of DNA methylation as epigenetic mechanism in the acclimation of grapevine to different environments, to establish scientific bases that contribute to the development of crop management strategies. It will also provide scientific support to the concept of "terroir", important for modern viticulture. Our hypothesis is that clones of cv. Malbec grown for decades in different vineyards present DNA methylation patterns and differential phenotypes and that these epigenetic modifications are associated with each vineyard and correlate with different phenotypes. Also, that are stable and maintained through different growing seasons. To meet these goals, we propose to work with identical clones of cv. Malbec that have been grown for 17 years in two different places: Gualtallary and Agrelo. We expect to find epigenetic modifications associated with each culture environment. To evaluate the 'memory effect' of the changes, cuttings of each clone / vineyard were collected and implanted in a third vineyard in Lunlunta. By characterizing this material for two growing season, we want to describe epigenetic patterns that are reprogrammed to changing environment as well as others that show stability.

Keywords: EPIGENETICS, GRAPEVINES, DNA METHYLATION

Integrantes

Berli, Federico Javier (Director)

Sorroche, Silvina Andrea (Becario - Tesista)

Navas Cignoli, María Florencia (Becario - Tesista)

Riu, Nuria Estela (Codirector)

GoÑi, Gonzalo (Becario - Tesista)

Subproductos de la vitivinicultura como potenciales ingredientes en la industria alimentaria

By-products of winemaking as potential ingredients for food industry

Código A042 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

La industria del vino constituye una de las fuentes de ingresos más importantes en la provincia de Mendoza, siendo su actividad principal con casi el 50 % del PBI. Este hecho es aún más relevante en cuanto al impacto social si se tiene en cuenta la mano de obra ocupada en los diferentes procesos de producción e industrialización. Toda la industria vitivinícola genera un volumen importante de residuos que incluyen aquellos subproductos originados antes y durante la vinificación como orujos y escobajos (15-20 % del peso de la fruta cosechada) así como también los restos de poda. La gran mayoría de estos subproductos no son reutilizados, recibiendo habitualmente escaso interés más allá de su aprovechamiento parcial en la recuperación de ácido tartárico, la producción de etanol adicional o sencillamente su incineración in-situ. Esta situación representa un problema desde el punto de vista económico y ambiental debido a las dificultades en la disposición final de este residuo por parte de las bodegas. Asimismo por razones tanto económicas como ambientales, ha habido una presión continua y creciente para recuperar y aprovechar los desechos de la industria alimentaria. Una de las principales razones de esto, es la presencia de compuestos bioactivos naturales o fitonutrientes que podrían ser de gran valor en las industrias farmacéutica, cosmética y alimentaria. Con la ejecución del presente proyecto se pretende obtener extractos ricos en compuestos bioactivos a partir de subproductos de la industria vitivinícola como restos de poda, escobajos y orujos, estudiar los perfiles y concentración de compuestos de interés nutricional, cosmético y para generar información acerca de metabolitos no reportados, que permita establecer fundamentos químicos para su aplicación como nutracéuticos y antioxidantes. Asimismo se estudiará la aplicación de los subproductos o sus extractos en la formulación de alimentos a fin de lograr una mejora en el perfil nutricional y/o funcionalidad de los mismos. La finalidad es desarrollar bases científico-tecnológicas que permitan utilizar los subproductos de la industria vitivinícola como una fuente económica y sustentable de principios activos con alto valor agregado para aplicaciones biotecnológicas.

Palabra claves: subproductos, alimentos funcionales, vitivinicultura

Wine industry is one of most important sources of Mendoza's income, being its main activity with almost 50% of PBG. This fact is even more relevant in terms of the social impact if one considers the labor employed in several production processes and industrialization. All wine industry generates a significant volume of waste products including those produced before and during the vinification as marcs and stalks (15-20% by weight of harvested fruit), as well as the remains of pruning. The vast majority of these products is not reused and typically receives scarce interest beyond their partial use in the recovery of tartaric acid, additional production of ethanol or in-situ burning. This situation represents a problem from the economic and environmental side, because of the difficulties in the disposal of this waste by the wineries. Also for both economic and environmental reasons, there has been a continuing and growing pressure to recover and take advantage of waste from the food industry. One of the main reasons for this is the presence of natural bioactive compounds or phytonutrients that could be of great value in pharmaceutical, cosmetic and food industries. The aim of this project is to obtain extracts rich in bioactive compounds from byproducts of the wine industry as pruning waste, stalks and pomace, to study the profiles and concentration of compounds of nutritional or cosmetic interest and to generate information about metabolites unreported, in order to establish chemical bases for their use as nutraceuticals and antioxidants. The application of the products or their extracts in food formulation in order to achieve an improvement in nutritional profile and / or functionality thereof will also be examined. The aim is to develop scientific and technological foundations to use by-products of the wine industry as an economic and sustainable source of active ingredients with high added value for biotechnological applications.

Keywords: by-products, functional foods, winemaking

Integrantes

Antoniolli, Andrea Noelia (Director)

Rivero, Cynthia Vanesa (Codirector)

Paz Zalazar, Rene (Investigador Estudiante de Grado)

Weir, Alexis (Investigador Estudiante de Grado)

Compuestos bioactivos de plantas autóctonas de Argentina, como alternativa de manejo de Monilinia sp., responsable de podredumbres en poscosecha de frutales de carozo

Bioactive compounds of native Argentinean?s plants, as an alternative Monilinia sp management., causing agent of post-harvest rots of stone fruit

Código A044 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

En Argentina, las pérdidas económicas ocasionadas por enfermedades durante la poscosecha, representan actualmente uno de los principales problemas fitosanitarios de muchas frutas y hortalizas. La podredumbre morena, ocasionada por Monilinia sp., es una de las enfermedades que mayores pérdidas económicas producen tanto durante el cultivo como en la poscosecha de frutales de carozo. A nivel mundial, los programas de manejo de enfermedades de poscosecha de muchas frutas, se basan en la aplicación de fungicidas de síntesis. El uso reiterado, inapropiado e indiscriminado de estos productos, puede dejar residuos tóxicos en los frutos tratados. Éstos últimos, son muchas veces responsables de graves enfermedades en el hombre, contaminación ambiental, así como de la selección de cepas de microorganismos resistentes a los principios activos empleados en su control. Es por ello, que en los últimos años, las investigaciones están enfocadas a desarrollar métodos alternativos de manejo de enfermedades en poscosecha. Una alternativa ecológicamente válida y respetuosa con el medio ambiente y los consumidores podría estar representada por, el uso de extractos vegetales. Éstos son una fuente sumamente valiosa de compuestos químicos bioactivos tales como polifenoles, terpenos, alcaloides, entre otros. Muchas especies autóctonas del Oeste Argentino pueden ser importantes reservorios de variadas sustancias bioactivas. El objetivo general de este proyecto es obtener extractos bioactivos de plantas autóctonas de Argentina, para su aplicación en el control de Monilinia sp, agente responsable de la podredumbre morena de los frutales de carozo. Para ello, se desarrollarán diferentes metodologías analíticas de bajo impacto ambiental, que permitan la obtención de extractos de Larrea divaricata, Larrea cuneifolia y Solanum elaeagnifolium y la determinación de los compuestos bioactivos (polifenoles, alcaloides y terpenos) presentes en dichos extractos. Asimismo, se evaluará el efecto de los bioextractos a diferentes concentraciones sobre el crecimiento del micelio de Monilinia sp. Se espera que los distintos bioextractos tengan un comportamiento diferencial frente al microorganismo fitopatógeno asociado a la especie vegetal bajo estudio, el método analítico utilizado para la obtención del extracto y su composición química.

Palabra claves: Monilinia, extracto, control

In Argentina, the economic losses caused by postharvest diseases of fruits and vegetables currently represent the major phytosanitary problem in many crops. Brown rot, caused by Monilinia sp., is one of the diseases that produce great economic losses both during the growing season and post-harvest of stone fruit. All over the world, the postharvest disease management programs of many fruits, are mainly based on the use of synthetic fungicides treatments. The repeated inappropriate and indiscriminate use of these productscould leave toxic residues on treated fruits. Those toxic residues are often responsible for serious human diseases, environmental pollution, as well as the selection of resistant strains of microorganismsagainst the active substances used in their control. Over the last few years, researches are focused on developing alternative methods of postharvest disease management. An environmentally friendly alternative and also safe for consumers could be the use of plant extracts. These are an invaluable source of bioactive chemical compounds such as polyphenols, terpenoids, alkaloids, among others. Many Argentine native species could be important reservoirs of various bioactive substances. The aim of this proyect is to obtain bioactive extracts from Argentine native plants, to use inMonilinia spcontrol strategy. To reach this aim, it will be developed different analytical methods with low environmental impact to obtain and to determinate the bioactive compounds (polyphenols, alkaloids and terpenes) present in the extracts of Larrea divaricata, Larrea cuneifolia and Solanum elaeagnifolium. Also it will be evaluated the effect of different bioextracts concentrations on the mycelial growth. It is expected that the different bioextracts have a differential behavior against phytopathogenic microorganism associated with the plant species under study, the analytical method used for obtaining the extract and its chemical composition

Keywords: Monilinia, extract, control

Integrantes

Boiteux, Joana Jaqueline (Director)

Acevedo, Nicolas (Prof técnico)

Olazar Oviedo, Solange Ailin (Alumno)

Ortiz, Ricardo Hugo (Codirector)

Kojanovich, Cecilia Teresa (Investigador)

Electroquímica Verde y Nanotecnología para Seguridad Alimentaria

Green electrochemical and nanotechnological developments for food safety

Código A052 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

En la actualidad el mercado internacional de alimentos se encuentra ante el desafío de satisfacer las necesidades de consumidores cada vez más exigentes. Estas exigencias apuntan no sólo a la calidad del producto en sí mismo, sino también a productos con características especiales, distintivas y con estándares de seguridad adecuados. Como respuesta a lo anterior se han propuesto diferentes metodologías, una opción particularmente interesante es la tecnología de ?lenguas electrónicas? (denominada comúnmente ETs por sus siglas en ingles, electronic tongues). Las ETs ofrecen numerosas ventajas frente al resto de instrumentos y protocolos disponibles en el mercado. Son sistemas de análisis que constan de una serie de sensores electroquímicos inespecíficos (arreglo de sensores) que junto con herramientas de procesamiento de datos avanzadas son capaces de interpretar señales electroquímicas complejas. Estos conforman sistemas rápidos, sencillos y de bajo costo para ser utilizados en muestras de naturaleza química compleja como los alimentos, permitiendo así la detección de fraudes, alteraciones y adulteraciones. Por lo anterior, el desarrollo de ETs para aplicaciones en alimentos de producción regional puede ser de suma importancia para obtener productos con mayores estándares de calidad.

Palabra claves: Lenguas electronicas, Alimentos, Nanotecnología

At present, the international food market is faced with the challenge of addressing the needs of increasingly demanding consumers. These requirements aim not only to the quality of the product itself, but also products with special features, distinctive and assured safety standards. In this context, different analytical methodologies have been proposed; a very interesting option is the electronic tongues (ETs). In this sense, ETs offer numerous advantages in comparison with other instruments and protocols available. These are systems of analysis that consist of a number of electrochemical sensors (sensor array), that in combination with chemometrical analysis are capable to interpret complex electrochemical signals. Thus, electronic tongues in the same way that our tongue, consist in a number of chemical sensors with low selectivity and partial specificity over different components of a mixture [4]. In conjunction with statistical analysis of the results ET become ideal systems working as fast, simple and low cost sensors. This opens new perspectives to be applied in the analysis of complex matrices such as food, allowing detection of fraud and adulteration; and also enable the correlation with geographical or botanical origin.

Keywords: Electronic tongues, Food, Nanotechnology

Integrantes

Gomez, Federico José Vicente (Director)

Herrera, María Gabriela (Investigador)

Carrizo PeÑas, Ivana Amarilis (Investigador)

Tejón, Cecilia (Codirector)

Flores, Silvia Mabel Elizabeth (Alumno)

Cambio climático: Viticultura de precisión como una herramienta para la mitigación frente al cambio climático.

Climate change: Precision Viticulture as a tool for mitigating climate change

Código A049 Tipo: PROYECTO SeCTyP TIPO 1 BIENAL 2016 Convocatoria 2016 Resolucion

El Panel Intergubernamental sobre Cambio Climático (IPCC, 2014) ha pronosticado para fines de este siglo, un incremento en la temperatura media global de entre 1,7 y 6,5 °C y disminución de la precipitaciones níveas. Se han demostrado las repercusiones potenciales del cambio climático (CC) sobre la fisiología y la composición química de las bayas y en la biosíntesis del color. La disminución de precipitaciones níveas, en nuestra región, presenta el desafío para mejorar la eficiencia de riego y ajustar el manejo del mismo según los objetivos del cultivo. La eficiencia del uso del agua (WUE) es esencial para la sustentabilidad del viñedo frente al probable incremento de la aridez inducido por el CC global. Reducir el agua utilizada para irrigación e incrementar la WUE es una de las mayores prioridades de la agricultura. Sin embargo, la mayoría de las propiedades que poseen riego por goteo no consideran el consumo de agua de la planta ni los niveles de estrés para decidir la lámina de agua aportada al suelo. En el caso particular de la vid, de cultivares tintos, la utilización de restricciones hídricas moderadas permiten mejorar la cantidad de antocianos y taninos de las uvas y, en consecuencia, de los vinos. Si bien la concentración de compuestos polifenólicos está determinada genéticamente, su estimulación o inhibición es posible mediante diversas prácticas como aplicación de hormonas, estrés hídrico, características de la canopia. Además, las características del suelo juegan un papel crucial en la calidad de la uva. Existe en la comunidad vitícola diferentes creencias sobre el efecto del calcáreo en la calidad del vino. Realizar estudios parcelarios permitirá conocer las zonas del viñedo con mayor potencial mejorando así la calidad de esos vinos al realizar viticultura de precisión. En nuestra región, frente a la escasez actual de agua y las proyecciones futuras respecto de esta situación, conocer el contenido de agua en el suelo en tiempo real permitirá mejorar el uso del agua, la eficiencia de riego, optimizar el estrés hídrico obteniendo los mejores beneficies en calidad sin afectar los rendimientos. Actualmente son pocos los viñedos que conocen a tiempo real el contenido de agua de sus viñedos por que los datos no se encuentran on line o por el costo del equipamiento. Estos sensores de muy bajo costo y la posibilidad de que brinden los datos on line romperá estas barreras para mejorar el uso del agua.

Palabra claves: cambio climático, riego, zonificación

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC, 2014) has predicted the end of this century, an increase in global mean temperature of between 1.7 and 6.5 ° C and decreased snowfalls. They have demonstrated the potential impacts of climate change (CC) on the physiology and chemical composition of berries and in the biosynthesis of color. Decreasing snowfalls, in our region, presents the challenge to improve efficiency of irrigation and adjust the handling thereof according to the objectives of the crop. The water use efficiency (WUE) is essential for the sustainability of the vineyard against the likely increase in aridity induced global CC. Reduce the water used for irrigation and increase WUE is one of the highest priorities of agriculture. However, most properties have not considered drip irrigation water consumption of the plant or stress levels to determine the water level supplied to the soil. In the particular case of the vine of red cultivars, the use of moderate water restrictions can improve the amount of anthocyanins and tannins of the grapes and therefore wine. While the concentration of polyphenolic compounds is genetically determined, stimulation or inhibition is possible by applying various practices as hormones, water stress, canopy characteristics. In addition, soil characteristics play a crucial role in the quality of the grapes. There in the wine community different beliefs about the effect of limestone on wine quality. Parcelarios perform studies will reveal the vineyard areas with the greatest potential thus improving the quality of these wines to make precision viticulture. In our region, compared to the current water shortage and future projections for this situation, knowing the water content in the soil in real time will improve water use, irrigation efficiency, optimize water stress get the best benefices in quality without affecting yields. Currently they know few vineyards in real time the water content of the vineyards that data are not online or the cost of equipment. These sensors very low cost and the ability to provide data on line break these barriers to improve water use.

Keywords: Change climate, water application, zoning

Integrantes

Deis, Leonor (Director)

Espresatti, Ana Gabriela (Tesista)

Alfandari, María Luciana (Codirector)

Perez, Maria Carolina (Investigador)